Eigenlabs Eigenharp – Un instrument adus din viitorDaca cineva credea ca a vazut tot ceea ce inseamna instrument muzical “all over the world”, iata ca englezii de la Eigenlabs vin sa demonstreze ca exista lucruri ce pot fi inventate, imbunatatite, updatate, combinate (ca nici nu stiu cum sa zic) chiar si in acest domeniu, al instrumentelor muzicale.

Eigenlabs Eigenharp

Eigenharp are foarte multe clape dar nu este numai un keyboard sau sintetizator, are taste pentru percutie si tobe dar nu este numai un tobosar, are un gat de suflat dar nu este neaparat un suflator, are benzi de controllere si foarte multe taste senzitive dar nu este numai un controller, are intrare de microfon, se leaga la computer midi sau usb, are posibilitatea sa ii atasezi o pedala de expresie, poti canta la el in diverse pozitii (chitara, contrabass, violoncel, saxofon, harpa, pian etc etc) are cate ceva sau foarte mult din toate instrumentele muzicala, dar nu il poti defini ca si unul dintre ele.

EigenLabs a lansat Eigenharp Alpha pe 7 octombrie dupa mai bine de 8 ani de cercetare, design si productie. Rezultatul este intradevar spectaculos si la fel este si pretul – peste 4500 de euro, insa Eigenlabs, si nu numai, spune ca este instrumentul electronic la care se poate canta cu cea mai mare expresivitate si sensibilitate, ceea ce astfel, ar justifica pretul “sitar-ului cu led-uri”.

Eigenharp Alpha exista, deocamdata, doar in posibilitatea de a se lega la Mac o versiune a softului pentru PC fiind inca in dezvoltare si preconizandu-se a fi lansata undeva la inceputul lui 2010.

Daca sare ceva in ochi din prima la Eigenlabs Eigenharp Alpha, in afara de finisajele foarte tari (exista oricum o varietate de posibilitati la finisaje) – este partea de main control a instrumentului120 de taste / clape, fiecare dintre acestea avand un sistem de senzori de o sensibilitate uluitoare in teorie. Tehnologia inclusa in modulele senzoriale poate detecta orice fel de miscare a tastelor / clapelor, in toate directiile, pana la un MICRON.

Undeva in partea de jos a instrumentului, Eigenlabs Eigenharp Alpha are 12 alte taste / clape ceva mai mari decat cele din zona de main control. Sunt insa la fel de sensibile ca si celelalte 120 chiar daca au fost gandite pentru a fi lovite mult mai puternic intrucat formeaza zona de compozitie de ritm / tobosar / percutie.

In partea superioara, Eigenharp Alpha are inoculata o intrare de microfon si un preamplificator, astfel facand facila folosirea directa a voci in acelasi timp cu instrumentul, in live si in real time … sau folosirea instrumentului ca si modul de efecte / vocoder pentru voce.

Eigenlabs Eigenharp Alpha dispune si de un gat de suflat facand din acest instrument un suflator fie din tonuri generate de computer fie din tonurile generate de modulul cu care vine (clarinet, saxofon, trompeta …). In acelasi timp toata aceasta zona sau parte a instrumentului poate fi folosita ca si controller, fie de expresie fie de volum …

Si daca vorbim de controllere se gasesc pe ambele laterale ale lui Eigenharp doua benzi imense de control ce pot fi routate sa faca fix ceea ce vrei in materie de control.

Poti atasa la Eigenharp Alpha chiar si o pedala prin modulul cu care vine acest instrument si de asemenea il poti folosi claviatura / suflator / chitara sau orice altceva midi prin acelasi modul.

Poate tot ceea ce am scris noi mai sus justifica pretul. Exista insa peste toate si posibilitatea lui Pico fratele mai mic al lui Eigenharp Alpha care la doar 400 si de euro leaga la computer doar 18 clape, o singura banda de control si un suflator, prin USB, exact acelasi soft ca si cel ce exista pe Alpha.

Specificatii Hardware Eigenlabs Eigenharp Alpha

Taste / Clave / Claviatura / Keyboard

* 133 clape in total
* 120 clape in zona de main control / claviatura principala
* 12 clape de percutie / tobosar in partea de jos a instrumentului
* Clapa cu functia de Mute On / Off.

Proprietati / Caracteristici Claviatura

* 2000 sampleuri/secund, pe fiecare clapa
* 11 bit (valoare 2048)
* Sensibilitate marita la presiune directa sau presiune din directii diferite sau simpultan apasare / directie

Breath pipe / Suflator

* 2000 sampleuri/secunda
* 12 bit (valoare 4098)
* Sesibilitate bidirectionala atat la suflat cat si la aspiratie
* Detasabil / Schimbabil

2 Benzi Controller

* cate una pe fiecare parte a Eigenlabs Eigenharp Alpha in lungime de 480mm
* 2000 sampleuri/secunde pe fiecare banda
* 11 bit (valoare 2048)

Iesire de casti

* 48kHz rata de sampling, 24-bit DAC Sigma-Delta
* Volum Controlabil Software
* SNR = 95dB
* THD < 0.01% at 1kHz, 30-Ohm la -3dbFS
* Peste 750mW pe iesire la care se conecteaza mini jack de 3.5mm

Intrare Microfon / Preamplificare

* Intrare balansata pe un conector de 4 pini Lemo Locking
* Convertor 24 bit la 96khz A/D
* Gain programabil Low noise de la 10 la 55db in trepte de cate 1db
* 48V phantom power controlabil software
* Polarizare disponibila 8.2V Electret ce necesita insa cablu specific
* Zgomot: EIN= (A-weighted) -120dBu cu sursa de 150 Ohm plaja de frecventa de la 20Hz la 20kHz, gain de 50 dB. EIN Un-wtd= -125dBu cu aceeiasi parametrii exact ca la A-weighted.

Microfoane unidirectionale Recomandate (Cardioid sau Supercardioid):

* Sony ECM66BC, Audio Technica AT898C si AT831C, Sure WL184, DPA 4080 si DPA 4022. Nota: Pentru fiecare microfon este necesar cablu specific. :(

Modul / Statie / Procesor

* 2 intrari pentru pedale de control expresie
* Recomandat si testat cu pedalele de control Volum de la Boss FV50 si FV500
* Recomandat si testat cu pedalele de control Sustain Yamaha FC3
* USB 2.0
* Midi I/O

Cerinte de sistem de operare
* Mac OS X 10.4 minim
* Procesor Intel cu 2GHz minim
* 2GB RAM
* 10GB hard disk
* USB 2.0
* Nu este compatibil Windows. Suport Software pe Windows undeva in 2010

3 comentarii

  1. razvan says:


    Chiar ca pare adus de OZN-uri. Se poate cumpara si de la noi sau trebuie sa il gasim pe afara ?

  2. ionut says:


    Nu este la nici un magazin de specialitate de la noi :(

  3. ionut says:


    Si nici nu va fi disponibil in perioada imediat urmatoare

Adauga comentarii